Аниматорите на Националната инициатива зарадваха над 6000 малки пациенти

Дядо Коледа посети децата в Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София и ги зарадва с подаръци. Белобрадият старец бе придружен от Снежанка и едно джудже.

 

Посещението на трима в лечебното заведение бе по време на Коледното празненство, организирано в рамките на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата с помощта на специално обучени аниматори и мобилни библиотеки – „Приказки без край“.

 

За доброто настроение на децата се погрижи и добре познатият на малчуганите актьор Енчо Данаилов – Бате Енчо. Накрая на празненството всички заедно закичиха Коледна елха. Украсата за нея бе изработена през тази седмица в Националния дворец на децата по време на арт работилница „Дари Коледно вълшебство за болните деца“. 

 

Националната инициатива „Приказки без край” се реализира в България от месец ноември 2012 г. Целта й е хоспитализираните деца да се възстановят по-бързо в стресиращата болнична обстановка чрез четене, музика, театър и празненства. Едновременно с това инициативата позволява да се засили емоционалната връзка между децата, родителите и лекарите. 

 

До момента в програмата са включени 14 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе, а от старта на инициативата в страната до сега аниматорите на „Приказки без край“ са допринесли за по-доброто емоционално състояние на над 6000 хоспитализирани деца. Само в Специализираната болница за активно лечение по детски болести, където се проведе днес Коледното празненство, са реализирани 100 посещения и са обхванати около 800 малки пациенти.

 

През тази година „Приказки без край“ реализира три благотворителни инициативи. При две от тях, във Варна и София, бяха събрани около 2000 книжки за детските отделения на включените в инициативата 14 болници, а през тази седмица в Националния дворец на децата се провежда благотворителна арт работилница за изработка на Коледна украса, която също ще им бъде дарена. 

 

„Приказки без край“ доказа колко полезно и приятно начинание е. Ето защо ние ще го подкрепяме и в бъдеще. Нашите очаквания са, че през 2015 г. дейностите ще бъдат още повече и по-разнообразни“, каза председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ по време на празненството в СБАЛДБ. 

 

Организатори на националната инициатива са ГлаксоСмитКлайн и Панадол Бебе, с подкрепата на Българска педиатрична асоциация. Медийни партньори са Нова телевизия и Нет инфо.