Президентът Росен Плевнелиев запали първата свещичка от еврейския осмосвещник

Еврейската общност в България отбелязва Ханука или празника на светлината. Този празник продължава осем дни или точно до 24 декември.  В синагогата в София президентът Росен Плевнелиев запали първата свещичка от еврейския осмосвещник.

 

Езикът на омразата се използва често, но не бива да бъде толериран. Опитите светлината да бъде затъмнена или дори загасена не липсват и днес”, заяви президентът. „Във всяко едно общество се намира някой, който да запрати камък по различния, по удобно заклеймения като чужд или като враг и днес подобен подход е още по-лесен, като се използва анонимността на дигиталните технологии. Те дават възможност лесно да нараним и да обидим, да нарочим някого за удобния виновен за собствените ни проблеми“, подчерта държавният глава.

 

 „Омразата и анонимността обаче не са добър съветник“, каза Росен Плевнелиев. „Въпрос на личен избор е да се бориш за светлината, защото си струва и защото в историята остават онези редки, но важни моменти, в които даваме светъл пример за човечност и показваме готовност да защитаваме хуманизма и свободата“, каза още президентът Росен Плевнелиев по случай Ханука. На тържеството присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, посланиците на Израел и САЩ и представители на другите изповедания. Децата изпълниха традиционен еврейски танц.