Намаляването на цената на акциите на КТБ е резултат от порочните банкови практики, твърдят от БНБ

Отнемането на лиценза на КТБ е логично и законоустановено следствие от влошеното финансово състояние, довело до отрицателния собствен капитал на банката”, твърдят от БНБ.

 

Централната банка излезе днес със съобщение до медиите, с което се опитва да обясни действията си след затварянето на банката и особено действията си след започването на производството във Върховния административен съд срещу решението за отнемане на лиценза на КТБ.  „Намаляването на цената на акциите на КТБ  е резултат от порочните банкови практики и лошото управление на банката, довело до реализиране на огромни загуби. Пряка отговорност за състоянието на банката носят и мажоритарните акционери”, убедени са от БНБ. 

Още по темата

 

Относно коментарите на на адвоката на  Цветан Василев и на „Бромак“ ЕООД –  Менко Менков във връзка с представените от представителите на Българската народна банка пълномощни в съдебното заседание по делото, проведено на 15.12.2014 г., обръщаме внимание, че съгласно Административно-процесуалния кодекс колективните административни органи се представляват от своите председатели, а административен акт, издаден от колективен орган се подписва от неговия председател.

 

Управителят на Българската народна банка е и законен представител на институцията, коментират още от БНБ и добавят:  „представените в съдебно заседание стандартни пълномощни, с които юрисконсултите от БНБ се явяват по съдебни и административни дела, не са невалидни, но съгласно указанията на съда вече са издадени нови пълномощни от името на УС на БНБ”.

 

Всички решения, които Управителният съвет на БНБ е взел във връзка с КТБ от поставянето й под особен надзор на 20 юни 2014 г. до отнемането на лиценза й на 6 ноември 2014 г., са приети при пълно спазване на съответните законови разпоредби, убедени са от БНБ.