От енергото предупреждават, че са възможни аварии ако останем у дома за Коледа и Нова година

 

От енергото предупреждават, че са възможни електрически аварии ако останем у дома за празниците. Причината е очакваното рекордно потребление на ток по Коледа и Нова година. Дано Дядо Коледа остави в чорапа и някой лев за електричеството, защото ваканцията у дома често включва и висока сметка.

 

Най-много левчета в сметката ни по традиция навъртат печките – готварска и отоплителна. Особено на Бъдни вечер. Колко точно можем и сами да изчислим с помощта на обикновен калкулатор. Двата котлона общо са с мощност 4 киловата, а фурната – 3.

 

„Ако тези 7 киловата прогнозно работят 4 часа, това прави 28 киловата и по цената, която е за дневна енергия – 20 стотинки, това показва – 5 лева и 60 стотинки само за да приготвим вечерята на бъдни вечер”, казва директорът „Експлоатация и обслужване” на ЧЕЗ Виктор Станчев.

 

Абсолютният рекорд по потребление обаче е в друг ден и час – 20:00 часа вечерта на 31 декември, когато слагаме във фурната новогодишната баница.  Допълнителни киловати в почивните дни навъртаме и за отопление. Най-много ток гълтат така наречените духалки.

 

„Цял ден сме си вкъщи, два киловата е мощността на печката, ако работи 10 часа и съответно ги умножим по цената, това ще ни струва 4 лева", добавя експертът.

 

Съветът е поне бойлерът и пералнята да работят след 10 вечерта– за да се възползваме от нощната тарифа, и за да избегнем претоварване на мрежата. Ако все пак това се случи и се претовари вашата инсталация – първо най-практичният съвет е да проверите електрическото табло, което се намира във вашия апартамент – дали има изключен предпазител и с вдигане на палеца да възстановите захранването на вашето жилище.

 

Опасността от аварии е по-голяма в големите градове, защото повечето блокове са строени с идеята, че в тях ще се топлим на парно, а не толкова на ток, както е днес. В случай на авария можем да повикаме аварийните екипи на енергото, които да се притекат на  помощ и да спасят празничната ни вечер.