Както винаги в края на всяка година е време за равносметка

 

Както винаги в края на всяка година е време за равносметка. Най-значимите моменти от спортната 2014-та бяха свързани с победите на Григор Димитров.

 

През тази година Григор Димитров доказа себе си като отличен играч на всички настилки, като спечели турнирите на твърд корт в Акапулко, на клей в Букурещ и на трева в Куинс. Най-вълнуващият за цяла България турнир обаче определено бе Уимбълдън, където Григор Димитров показа по безспорен начин, че заслужава мястото си сред най-добрите в световния тенис. На четвъртфинал звездата ни се справи с тогавашния №3 в ранглистата Анди Мъри, след което полуфиналът срещу Новак Джокович, на Централния корт в Ол Инглънд клъб прикова вниманието на цялата страна. 


Въпреки поражението в двубоя с Ноле гордостта отново бе изпълнила България, а някои дори заговориха за онези дни от началото на юли като за "горещото английско лято". Финалът в Лондон обаче бе логичният, а Джокович достигна до първата си титла от шлема през 2014-та, след успех над Роджър Федерер. След завършека на този Уимбълдън обаче най-важното за България бе, че Григор Димитров вече бе в Топ 10 на световния мъжки тенис.

 

През 2014 титлата при жените, на зелените кортове в английската столица, стана притежание на Петра Квитова, която победи Южени Бушар. Всъщност тенисът бе спортът, който постави началото на сериозните състезания за годината, защото в първата част на 2014-та Аустрелиън опън откри Големия шлем. 


Този път в Мелбърн шокът за мнозина бе сериозен, защото в мъжкия финал надделя не считания за фаворит Рафаел Надал, ами Станислас Вавринка, който до онзи момент бе втора ракета на Швейцария. При жените трофеят стана притежание на китайката На Ли, която пречупи Доминика Цибулкова.


На Ролан Гарос Рафа Надал отново заблестя в Париж, след победа над Джокович. При дамите титлата бе за Мария Шарапова, която срази суперталанта на Румъния Симона Халеп.
Традиционно шлемът завърши в Ню Йорк, но от Флашинг медоус дойде и името на още един нов победител в мъжкия елит – Марин Чилил, който надделя в спора с японското тунис чудо Кеи Нишикори.

 

При дамите Серина Уилямс добави нова корона от Отритото първенство на Съединените американски щати, като този път последното й препятствие бе Каролине Вожняцки.

 

Разбира се тенисът през 2014-та бе само една от основните аткракции, защото любителите на спорта бяха впечатлени от още много и различни състезания и постижения. Още в началото на 
годината, когато състезанията по лека атлетика все още бяха на закрито, в северното полукълбо, един мъж заличи друг със своя велик опит. В дисциплината Овчарски скок Рено Лавиени надскочи световния рекорд на Сергей Бубка, като това се случи пред погледа на самия украинец и то на организирания от него турнир в Донецк. След онзи ден през февруари новото постижение начело на вечната ранглиста вече е 6 метра и 16 сантиметра.


Това обаче не бе единственият върхов резултат за леката атлетика през 2014-та. Кой бе другият атлет, отличил се със световен рекорд, в една от най-популярните дисциплини, ще ви припомним утре.