Децата ще учат защо да гласуват, как да протестират, за какво да тормозят чиновниците

 

Защо да гласуваме, как да протестираме, за какво да тормозим чиновниците и какво работят различните институции. Отговорите на тези и други подобни въпроси влизат в учебната програма. За целта се въвежда напълно нов предмет - Гражданско образование.

 

От няколко години насам парламентът прилича повече на музеен комплекс, отколкото на административна сграда. Горди депутати канят ученически групи от своите региони, за да им покажат къде и какво работят.

 

С часовете по политическа и гражданска култура, предполага се, децата ще научат и какво работят всички останали държавни институции. 

 

„Всички виждаме на избори, че за съжаление младите хора не са активни, не искат да участват или просто казват – мен това не ме интересува”, коментира Милена Дамянова, бивш зам.-министър на образованието от ГЕРБ. 

 

И сега в училище се преподава гражданско образование – но само в 11-и и 12-и клас. Опитът обаче показал, че това не стига. А резултатът е, че дори вече възрастните българи не знаят къде и как да си търсят правата и разрешават проблемите. 

 

Повече гледайте във видеото!