През март и август харчим най-много

 

През март и август портфейлът на българите изтънява най-много. Това заяви финансистът Банчо Банов. В студиото на "Здравей, България" той даде своите съвети как да закрепим семейния бюджет след голямото харчене по празниците. 

 

40% от разходите на всяко домакинство отиват за храна. Затова, според Банов, правилното пазаруване е от първостепенна важност. Когато пазаруваме, това трябва да се случва по-списък, за да не се подвеждаме по промоциите и да не взимаме нищо излишно. Не бива също така да отиваме на пазар, когато сме гладни. Освен това е по-добре да пазаруваме с кошница, а не с количка, за да може да ни натежи и така да спрем навреме, изтъква финансистът. 


Оглеждайте се внимателно нагоре и надолу. Най-скъпите стоки са точно на нивото на очите ни, а най-изгодните- на най-ниското и високото”, посъветва Банов. Той поясни, че търговците подреждат стоката си по специален начин, за да привличат вниманието на определени групи хора, за да може "да оскубят пилето, без да се усети".

 

По думите му през януари и февруари имаме сравнително високо ниво на разходите заради сметките за ток и парно. През март разходите ни достигат до своя пик най-вече заради данъците, но и заради високата сметка за тока от февруари. Друга критична точка е месец август, когато отиваме на море. През септември ситуацията се успокоява, тъй като зеленчуците са по-евтини, а през ноември сметките отново стават по-високи.