Държавното обвинение иззе над 300 произведения на изкуството

 

Прокуратурата изнася колекция скъпи картини от централата на Корпоративна търговска банка (КТБ). Държавното обвинение иззе над 300 произведения на изкуството на известни български художници от сградата на банката на площад "Гарибалди" в центъра на София. 

Още по темата

 

Те бяха поставени в паркирания пред централния вход на банката камион за превоз. На гърба на картините се виждаха надписи с имена на известни художници като Димитър Казаков-Неро, Дечко Узунов и др.

 

Под надзора на полицията мъже с бели ръкавици започнаха да товарят ценните платна в малък камион на улицата. На един гръб на платно се прочете и написаните с червен флумастер: "Цветане, честит рожден ден! Твой Игор Марковски", подписана от известния журналист и галерист, който управляваше аукционната арткъща "Аполон и Меркурий" през 2010 година.

 

Картините се съхранявали в трезора, каза Георги Георгиев, който се представи като упълномощен да представлява Цветан Василев за личните му вещи, които се намират в банката. Георгиев научил за случващото се от обаждане на приятел. Сутринта той и адвокат са били в банката, но им казали, че се извършват процесуално-следствени действия, на които не могат да бъдат допуснати.

 

По думите на Георгиев Василев знае за действията на прокуратурата. Той каза още, че не е уведомен какво точно се изнася от сградата, но освен картини, най-вероятно се изземат и ценности. 

 

Междувременно от Министерството на културата заявиха, че ще окажат пълно съдействие на Върховната касационна прокуратура (ВКП) за осигуряване на условия за съхраняването на картините, пазени до момента в трезора на КТБ.

 

Прокуратурата е поискала с писмо от министър Вежди Рашидов съдействие, за да може културните ценности да бъдат съхранявани в хранилищата на Националната художествена галерия в София. Комисия от културното ведомство ще направи и исканото от прокуратурата експертно становище на творбите от трезора на КТБ.