Стотици бяха смелчаците, които се хвърлиха в ледените води в опит да извадят кръста за здраве

Над 100 000 българи празнуват имен ден на Богоявление. Стотици се хвърлиха в ледените води, в опит да извадят кръста за здраве. По традиция в Калофер играха традиционното мъжко хоро, а в Ботевград се сбиха за кръста.


Точно в 8 сутринта над 200 калоферци навлязоха в ледено студената река Тунджа. За първи път от десетилетие насам водата в реката на Йордановден замръзна. Затова се наложи ледът да бъде разчупен, преди мъжете да нагазят вътре.


И според старата 200-годишна традия, който и от мъжете да хване кръста, го дава на най-малкия участник в хорото. Тази година това е 5-годишният Стилиян, който влезе в реката на раменете на вуйчо си.


„Аз хванах кръста. - И какво си пожела? - Да стана по-голям. - А като пораснеш какъв ще станеш? - Ами тогава ще вляза пак в реката”, казва 5-гоидшният Стилиян Николаев.


На днешния ден в Калофер кръщават и малките деца. Най-малкото от тях дойде с родителите си чак от Русе.


На Йордановден рекорд в Силистра. За 14 поредна година Светлин хвана кръстния знак във водите на Дунав.


„Стимулът ми е синът, моят син Александър. Това е абсолютен адреналин, просто се изпълваш максимално, много е хубаво страхотно е. Когато някой друг го извади, тогава спирам. До тогава ще продължавам, жив и здрав да съм”, казва Светлин Иванов.


А в Ботевград мъже се сбиха пред погледите на смаяните си си съграждани. И то на централния площад на града, в шадравана.


30-годишният Денис, работещ като физиотерапевт в Съединените щати, извади Кръста в замръзналото напълно езеро край столичния квартал „Дружба”.


Повече по темата гледайте във видеото.