Раздвижването на имотния пазар започнал още през миналата година

 

Повишен интерес към покупката на имоти отчитат брокерите в началото на годината. Една от основните причини – вложителите в КТБ получиха парите по гарантираните си депозити и сега търсят нещо сигурно, в което да ги вложат.


Раздвижването на имотния пазар започва още през миналата година, след поставянето на КТБ под специален надзор, защото доста хора се ориентират в инвестиция в имот, вместо в държане на пари в банки.


„На пазара има известен глад от специално ново, качествено строителство и купувачите търсят, но често не могат да намерят точно това, което търсят, така че ще им отнеме повечко време, докато намерят това, за което да инвестират”, обясни Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти.


Симона е вече бивш вложител в КТБ. Тя е получила парите си от банката и вярва, че инвестицията в имот е добра алтернатива и тя самата е направила такова вложение.


„Българинът много се придържа към това философско намигване, че трябва да посади дърво, да построи къща и да направи семейство, разбира се, трябва да има диверсификация, както казват – „Не носете яйцата си в една кошница”, но това вече е момент на личен избор”, твърди Симона Власева, вложител в КТБ.


Интересът към имотите се засилва и заради постоянно спадащите лихви по депозитите. Така цените на имотите вече няколко години са стабилни. Това обаче не е единствената причина вложителите да избират да инвестират в имоти.


„Първо, смятат с калкулатора в момента лихвите по депозити, всяко тримесечие постоянно падат и в момента се въртят около 2% официално, докато ако се купи имот и той се отдава под наем, доходността е, съвсем консервативно ще кажа, 4,5%. Отделно информацията и очакванията на всички на пазара са за лек ръст на цените на имотите с да кажем около 5, 7 % през 2015-а”, обяснява Калоян Богданов.


Експертите все пак съветват спестяванията да бъдат инвестирани в различни активи за по-голяма сигурност.


Повече по темата гледайте във видеото.