Ще бъдат спрени от движение 13 мотриси, които обслужват по-кратките маршрути, съобщи Московски

Още по темата

На БДЖ ще бъдат преведени още 40 млн. лв., но само при условие, че Европейската комисия разреши същите да бъдат предоставени от държавния бюджет, съобщи транспортният министър Ивайло Московски в Народното събрание.

 

Към момента е ясно, че „БДЖ - Пътнически превози“ ще получи 140 млн. лв. ЕООД през 2015 г., съгласно сключения договор между дружеството и държавата. В държавния бюджет са заложени 30 млн. лв. капиталов трансфер, но тези средства ще бъдат използвани за погасяване на дълговете към кредиторите. 

 

Министър Ивайло Московски информира членовете на транспортната комисия, че се очаква загубата за 2014 г. на „БДЖ - Товарни превози“ ЕООД да бъде в размер на 12 млн. лв., а на „БДЖ - Пътнически превози“ – около 15 млн. лв.

 

Осигуряването на безопасен железопътен транспорт е основен приоритет за нас, добави министър Московски и допълни, че през 2015 г. ще бъдат спрени от движение 13 от 17-те мотриси, които обслужват по-кратките маршрути, както и че ще има недостиг и от 12,5 млн. лв. за извършване на най-наложителните ремонти по подвижния състав.