Усложнения от вируса може да има при хронично болните над 65 години

Нов грипен вирус ни атакува до дни. Експертите очакват епидемията да е много по-масова от предишните години.


Очаква се грипната вълна да ни атакува в началото на февруари и въпреки че има време до тогава, вече се забелязват много случаи на болни.

 

Данните показват, че през последните седмици най-много хора с грип е имало в областите Силистра, Видин, Плевен и Стара Загора, но все още заболеваемостта там не е такава, че да бъде обявена грипна епидемия.


Вирусът „Тексас” идва за първи път у нас, той е нов, но  всъщност е наследник на свинския грип, който върлува през последните години. Въпреки че двата вируса си приличат, сега „Тексас” може да ни създаде повече проблеми, защото нямаме имунитет към него.

 

Още по темата

„Срещу него няма защита за възрастните, тъй като той напада всички възрастни, а най-чувствителни са хората с имунна система, която деградира”, обясни акад. Ангел Гълъбов, вирусолог от Института по микробиология при БАН.


Именно хората над 65 години, децата и хронично болните може да получат усложнения от болестта.


„А когато даде поражение у възрастните, тогава жертвите от усложненията са към 2000 души. Ако засегне възрастните ще има жертви”, добави акад. Ангел Гълъбов.


Грипът удря изведнъж, без сиптоми, които да ни подскажат, че се разболяваме. Директно започва със силна отпадналост, температура и главоболие. При децата е възможно възпаление на средното ухо или т. нар. „Отит”.  Пред кабинета на д-р Шанова вече има пациенти със симптоми, подобни на грипните.


„Засега нямаме увеличение на острите респираторни заболявания - те са в нормални граници. Когато са повече от две хиляди случаи, тогава можем да говорим за грипна епидемия”, обясни общопрактикуващият лекар д-р Анна Шанова.


За да се предпазим от болестта лекарите съветват да се пие витамин С.


И рецептата на пациентите срещу грипа: чайчета, мед, лимон, витамини, плодове и зеленчуци.
Най-сигурно обаче според специалистите било да се ваксинираме.


Повече по темата гледайте във видеото.