Не пропускайте разказа на Елена Чопакова в „Ничия земя” в събота от 18.00 ч. по Нова

В предаването „Ничия земя” в събота по Нова Елена Чопакова ще отведе в Слащен – село на три километра от гръцката граница, община Сатовча, област Благоевград. Тя ще представи двама мъже, които не се притесняват да кажат, че с тяхно съгласие и съдействие е осъществена смяната на имената на мюсюлманите в Слащен. 

Родени са като Ибрахим и Исмаил и повече от всичко вярват в българския си корен. Те са първите местни учители, те са партийният секретар и секретарят на народния съвет, участвали са в комисиите по преименуване на съселяните си, предпазили са селото от размирици и подкрепят целите на Възродителния процес – всеки посвоему, без да отричат зверството и жестокостта на методите му. С решения на ЦК на БКП в началото на 70-те години хиляди български мюсюлмани в Родопите и Пиринско са преименувани. 

„С това предаване искаме да ви кажем, че не всичко е черно и бяло. И за Възродителния въпрос не бива да говорят само политици, само на годишнини и само пред паметници”, разказва Елена Чопакова. И продължава: „До края на живота им, че и след това, политиците - и с български, и с турски имена - ще се възползват от българите мюсюлмани, пишейки декларации, държейки речи и гледайки едностранчиво. На тях казваме, че насилието не ражда нищо по-различно от насилие и стремежът към вечно поддържане на чувството за вина или пък чувството за малоценност не е начин раната да заздравее”.

Не пропускайте разказа на Елена Чопакова в предаването „Ничия земя” в събота от 18.00 ч. по Нова.