Радикалната левица получава 149 места в парламента

Радикалната левица е големият победител в предсрочните парламентарни избори в съседна Гърция  - с 36,3%. СИРИЗА получава 149 места в парламента, което означава, че не ѝ достигат два мандата, за да състави самостоятелно правителство. 

 

За абсолютно мнозинство в 300-местния парламент са необходими 151 гласа. Това са резултатите, базирани на 98% от преброените гласове. 

 

С 8,5% по-малко получава досегашната управляваща партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас. 

 

На трето място се нарежда крайнодясната "Златна зора" със 17 места, следвана от центристката партия "Потами" с 16 места. 

 

Комунистическата партия на Гърция получава 15 депутатски места, ПАСОК - 13 места и десноцентристка партия "Независими гърци" - 13 места. 

 

В изявлението си след края на изборите лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че Гърция оставя в миналото мерките за строги икономии и петте години на унижение. Той обаче посочи, че новото гръцко правителство е готово да сътрудничи с кредиторите от ЕС и МВФ за постигането на "жизнеспособно" споразумение. 

 

Финансовите пазари реагират нервно на победата на Ципрас, който обеща да предоговори споразумението за гръцкия дълг. Опасенията са, че и други страни членки на еврозоната могат да тръгнат по същия път. 

 

След изборите в Гърция еврото достигна 11-годишен минимум на азиатските финансови пазари.

 

Германия настоява Атина да спазва договореностите за спасителния план на стойност 240 млрд. евро, който не позволи Гърция да изпадне в банкрут, но донесе много лишения на гърците.