Защо богатите и образованите казват "не" на лекарите?

Дебатът „за” и „против” ваксините става все по-актуален на фона на модерната западна фиксация за био, еко и органик живот близо до природата. Педиатрите отвъд Океана са изключително притеснени от епидемии като заушка, морбили и рубеола - болести, с които светът отдавна трябваше да се е преборил. Защо обаче богатите и образованите казват „не” на лекарите?


„Родителите трябва да знаят какво се инжектира в децата им. Без каквото и да е съмнения в мен, вярвам, че ваксините причиниха аутизма на Иван”, обяснява актрисата Джени Маккарти.


Преди повече от десетилетие актрисата оглави движението срещу ваксините, което се разраства и включва подкрепа в либерални и добре образовани групи въпреки научните доказателства, които отново и отново показват, че няма връзка между аутизъм и ваксините.

 

В Калифорния ново проучване показва ниски нива на ваксиниране в Сан Франциско и Община Марин - все богати райони.


В Лос Анджелис баровски квартали имат ниво на имунизации като тези в Южен Судан.
„Когато родителите изберат да не ваксинират децата си, други около тях може да се повлияят. И се получават групи от деца, които са податливи - живеят и играят заедно, ходят на същите училища, къщи и църкви”, коментира инфекциозният експерт д-р Уилям Шафнър.


Сред болестите, които лекарите казват, че са фатални без имунизация, са полиомиелит, пневмония, тетанус, дребна шарка. Но родители като Райна Сивкова от Чикаго не вярват на медицината.


„Ваксините съдържат токсични материали като форммалдехид, меркурий, желязо, алумний”, казва Райна. Тя и съпругът ѝ са притиснати да ваксинират сина си.


„Имаме само някои ваксини, само някои от задължителните. Някои от тях отказахме”, добавя Райна.


От другата страна на дебата е Божурка Паскалева - майка на три деца. Тя стартира дискусионната група във Фейсбук – „БГ мами” точно за темата „за” или „против” ваксините.


„Аз съм за ваксинациите. И трите ми деца са ваксинирани, нямали са никакви отрицателни реакции, понасяли са ги добре”, казва Божурка.


Но други родители вярват в конспиративната теория, че правителството работи с фармацевтичната индустрия, за да продават повече ваксини.


Предполагаемата връзка между ваксините и аутизъмът е публикувана от проучване на британския учен Андрю Уейкфилд, но неговото проучване е дискредитирано от британския медицински журнал през 2011-а.


Много родители обаче вярват, че Уейкфилд е прав и отказват да ваксинират децата си.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Ясен Дараков