Ефективността на ваксината за грип се движи между 10 и 60%

„В някои от баровските софийски квартали човек може да види много интелигентни богати хора, които не си ваксинират децата. Това е мода. Тези хора не знаят какво правят. Това е свещена простота”.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София по повод увеличаващата се тенденция родителите да не ваксинират децата си.


„70 до почти 100% имунизирани от дребна шарка в американски колеж се разболяват от морбили. В България се обсъжда двуктратното ваксиниране – около 13-месечна възраст и на 13 години. Но в момента, когато имаше бум на морбили, най-засегнати бяха децата на 9-годишна възраст, както показват данните у нас”, обясни хомеопатът д-р Атанас Михайлов. По думите му обаче никога не се казва какъв процент на защита осигурява ваксината.


„Ако става дума за ваксината за морбили, нейната ефективност се движи между 90 и 95%. Ако става дума за ваксината за грип, ефективността ѝ по дефиниция се движи между 10 и 60%. Ефективността при ваксината от коклюш е максимум 3-4 до 6 години след ваксинирането”, поясни доц. Атанас Мангъров и добави, че болестите заради които се правят ваксини, са „неща, от които или се умира, или за които няма бързо лечение”.


Целия разговор гледайте във видеото.