Държавата погва енергодружествата

Десетки хиляди българи бяха опарени от високи сметки за ток. В отговор държавата погна енергодружествата и започна проверки на сметките в цялата страна. 

 

Оказва се, че за цяла Североизточна България има близо десетки хиляди абонати, които са получили две фактури наведнъж. Отчетният период в тях е различен. Някои започват от края на октомври, други са от ноември и обхващат консумираната електроенергия за около 52 дни. Клиентите били шокирани не само от това, че имат две сметки, но и че трябва да ги платят наведнъж.

 

Около 70 хиляди абонати на Енерго-Про вече са получили двойната изненада. От дружеството обясняват, че стриктно спазват нормативните уредби. По закон сметките не могат да са запериод,  по-дълъг от 31 дни, но понеже имало много почивни дни се наложил междинен отчет за група абонати.

 

За да успокоят създалото се социално напрежение, Енерго-Про удължиха срока за заплащане на втората фактура. От дружеството отказаха да застанат пред камерата на Нова, но обясниха, че междинното отчитане е еднократно. През февруари отчетът и плащането на консумираната електроенергия ще влезе в обичайния ритъм . Фактурите за следващия месец ще включват по-кратък отчетен период от обичайния.

 

От Енерго-Про обясниха, че междинното отчитане е еднократно. През февруари отчетът и плащането на консумираната електроенергия ще влезе в обичайния ритъм и фактурите за следващият месец ще включват по-кратък отчетен период от обичайния.

 

 

Държавата реагира спешно на сигналите за високите сметки. Проверка на всички сметки, които включват използвания около празниците ток започна енергийното министерство. Енергодружествата ще бъдат инспектирани и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която ще провери дали ЕРП-тата са отчели показанията на електромерите в срок и дали фактурите им са правилно издадени.

 

Този януари сметката за ток от ЧЕЗ на Калоян е с 50 лв. отгоре- почти двойна в сравнение с миналата година. Според него не е харчил повече от обичайното.  Според справката на ЧЕЗ обаче не е така. 

 

Оспорването на сметките от клиентите е безплатно, обясниха от ЧЕЗ. 85% от клиентите им вече са получили фактурата си- тя е само една и със спазен срок на отчитане. Жалбите, че сумите са високи, са по-малко от процент. 

 

Абонатите на EVN в Югоизточна България все още не са получили последните си сметки. Засега плащат фактурите до Коледа. Но ще получат само една сметка.

 

Държавният регулатор и енергийното министерство  започнаха проверки на всички три дружества заради съмненията на потребителите. Управляващите ще предложат да се увеличат санкциите, ако ЕРП-тата не спазват правилата и глобата да стане най-малко 200 хиляди лева, а не 20 хиляди, както е сега. Според Делян Добрев, проблемите във Варна не са толкова масови.

 

Припомняме, че в края на декември на правителствено заседание премиерът предупреди колегите си за високите сметки за ток.

 

До 3-4 дни се очакват и резултатите от проверките на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Недоволните граждани могат да оспорват отчетеното и пред ЕРП-тата, и пред регулатора. Утре в парламента енергодружествата са поканени на изслушване на извънредна енергийна комисия.

 

Репортери: Нивелина Няголова, Велина Сашева