От министерството отказаха коментар дали това ще доведе до по-високи доходи

Пенсиите ще се изчисляват по нов начин. Решението единодушно взеха експерти и депутати на среща в Социалното министерство. Поправката ще засегне един от компонентите, по които се изчислява пенсията и ще важи само за новите пенсии.

 

Този път дори и управляващите не дадоха надежда за по-високи доходи. Те обещаха да са само по-справедливи. Променя се начинът, по който ще се изчислява индивидуалният коефициент, а той е основна част от пенсионната формула.

 

Сметките на експертите обаче показват, че новата формула ще ощети едни и ще облагодетелства други. Шанс за по-големи пенсии ще получат хората, които през годините ту са имали по-високи, ту по-ниски доходи.

 

„Имаме известни резерви, че ако формулата бъде приложена към хора, на които доходите трайно са нараствали през годините, за тях ще има малък минус в сравнение с досегашната формула”, коментира социалният експерт Иван Нейков. 

 

И още – експертите обсъждат изравняване на осигурителния стаж за мъжете и жените. Целта е в бъдеще всички да се пенсионират след 40 години стаж. Консенсус засега има обаче само за новата формула.

 

„Колкото по-рано стане това, толкова по-добре за българските жени”, смята Иван Нейков. Това обаче ще даде на държавата и още една задача – как да се справи с безработицата сред възрастните хора. Според експерта Мика Зайкова безработицата при хората над 55-годишна възраст е 50%.