13-годишните момичета също ще подлежат на имунизация срещу рак на маточната шийка

 

Всеки ден по една жена в България умира от рак на маточната шийка. Това заяви председателят на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката Лилия Асенова във връзка с Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка, предаде БГНЕС. Събитието има за цел да информира жените да си правят профилактика. 

 

Всяка жена има право на един безплатен преглед веднъж в годината. В тази посока много болници поемат инициатива по време на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. България е почти на едно от последните места по малка заболеваемост в европейски мащаб.

 

"Трябва да бъдем отговорни за здравето си, да променим навиците си и да заложим повече на профилактика. За жените, които вече са заболели от рак на маточната шайка, това е едно предизвикателство и дълъг път в живота", смята Асенова.

 

Според нея е задължително всяка млада жена поне веднъж в годината да си прави профилактичен преглед и да разговаря с гинеколога си. Когато една жена е полово активна, попада в рисковата група на заболяването.

 

Пo-рано от пресслужбата на Министерския съвет обявиха, че правителството е одобрило промени в Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в България за 2012-2016 г., с които се разширява целевата група на подлежащите на имунизация по програмата, като се включат и 13-годишните момичета.