Над 70 000 сгради в 256 общини имат право да кандидатстват за безплатните ремонти

 

От 1 февруари започва голямата надпревара между панелните блокове за включването им в програмата за безплатно за собствениците саниране на жилищата им. За това са осигурени 1 млрд. лв. Над 70 000 сгради в 256 общини имат право да кандидатстват за безплатните ремонти. Липсата на 100% съгласие на живущите в блоковете обаче може да провали програмата.

 

Бургас е един от градовете с голям брой панелни сгради. Над 400 блока с 55 000 жилища в морския град могат да бъдат санирани напълно безплатно. Най-активните от тях вече започнаха и проведоха своите учредително събрания, за да създадат Сдружения на собствениците. По този начин те ще могат да кандидатстват и да участват в разпределението на средствата от Националната програма за енергийна ефективност. Не във всички жилищни блокове обаче има съглашателство между съседите.

 

За да кандидатстват за безплатно саниране, собствениците трябва да изпълнят сами най-важното условие - да се регистрират като сдружение. За да се регистрират като юридически лица обаче, съгласие трябва да дадат минимум 67% от собствениците на идеални части в тях.

 

В един от 8-етажните блокове в Бургас, който има осем входа, повечето от домоуправителите очакват друг да поеме ангажимент и затова ще бъде трудно собствениците да се организират. Затова хората там не са оптимисти, че ще се справят с изискванията на програмата.

 

За да стимулира собствениците, Общината в Бургас дори обеща да осигури средства от общинския бюджет за благоустрояване на междублоковото пространство на най-активните жилищни сгради.

 

Репортер: Цеца Алексова