За да участвате в надпреварата, трябва да живеете в панелен блок с над 36 апартамента

Битката за безплатното саниране започна. От днес домоуправителите могат да подават документи за европейски пари - общо над 1 милиард лева. Те трябва да се похарчат за подобряването на енергийната ефективност на панелните блокове. Има ли подводни камъни?


Първите по ред, ще са и първи по право. Затова Юли Кантарджиев и съседите му от тези блокове в столичния квартал „Младост” вече събират документи за санирането, а до дни ще са регистрирали и сдружения на етажните собствености.


„Фасадата трябва да се топлоизолира, покривът ще бъде обновен, предвижда се подът на сградата да е топлоизолиран”, обяснява координаторът Юли Кантарджиев.


Не всички панелни блокове обаче реагират толкова бързо като съседите на Юли. А според експерти това може да остави сгради с по-голяма нужда без енергийно обновяване. Затова и искат по-конкретни критерии.


„Ако се търси максимално спестяване на енергия, защо не се направи оценка къде има сгради, които най-много разхищават енергия и не се започне от там?”, попита Минчо Бенов – коалиция „Достоен дом”.


Ако пък се търси по-добър облик – първо трябвало да се санират сградите на входа или изхода на града, а за социални ефекти – приоритетно да се обновят панелките, в които живеят хора с най-ниски доходи.


„В рамките на този 1 милиард си даваме сметка, че не можем да покрием всички сгради, ще е ограничен брой сгради. Конкуренцията е между сградите и между общините”, поясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.


А за да участвате в надпреварата – трябва да живеете в панелен блок с над 36 апартамента и да регистрирате сдружение на етажната собственост. Така, ако хората, които живеят в този вход, успеят да се мобилизират навреме, блокът им ще заприлича на съседния.


Експертите искат и друго – с малко повече пари да се постигне по-високо ниво на енергийна ефективност и по-добро качество на материалите.


„При прилагане на половинчати мерки и с проблеми при строителните дейности могат да се появят нежелани ефекти като влага, мухъл, високи нива на въглерод в помещенията”, обясни Драгомир Цанев – експерт по енергийна ефективност.


За качеството на санирането Юли Кандаржиев също няма притеснения.


„Има многостепенен контрол. Първо - от общината, второ – от представители на сдруженията като наблюдатели”, допълва Юли Кантарджиев.


Повече по темата гледайте във видеото.