За проекта са предвидени 200 000 лева

Чип карти ще контролират влизането и излизането на бежанците от центровете за настаняване. Това стана ясно при представянето на концепцията за развитие на Държавната агенция за бежанците от председателя ѝ Никола Казаков, предаде агенция "Фокус".

 

По думите на Казаков целта на картовата схема е регулиране на влизащи и излизащи от центровете. Картите ще съпътстват бежанците и ще съдържат пълна информация, включително и това с какво се хранят и какво са получили за деня. За това са предвидени 200 000 лева.

 

Казаков уточни, че тази картова схема ще ограничи и възможността за корупционни практики при настаняване в центровете.

 

Председателят на Държавната агенция за бежанците допълни, че е поискал средства и от бюджета на ЕК за два нови центъра за настаняване на бежанци, в които ще могат да се настанят около 600 души и уточни, че те ще бъдат в Южна България. Той посочи, че общо необходимите средства са около 12 милиона лева, които не са заложени в бюджета за 2015 година. В страната ни обаче има увеличаване на молбите за убежище, така че е необходимо да се осигури по-голям капацитет.

 

Бюджетът на Държавната агенция за бежанците за тази година е в размер на 6,6 милиона лева, от които 4,3 млн. лв. са за заплати.

 

Регистрираните лица, търсещи закрила в периода 2013-2014 година са 11 081. В центровете се извършва видео наблюдение, което обаче не е достатъчно, смята Казаков. Той посочи, че липсват преводачи за бежанците.

 

По годишна програма за 2013 година са усвоени 98,6% средства за посрещането на бежанския натиск. Според Казаков общините трябва да се стимулират да приемат бежанци. Той заяви, че за нова бежанска вълна не може да се говори, но увеличение на молбите за настаняване има. Казаков допълни, че целта на съоръжението на границата не е толкова да възпира бежанците, а по-скоро да насочва миграционния поток към КПП-та и да спре нелегалната миграция. Той уточни, че това съоръжение е намалило близо седем пъти трафика.

 

Казаков обясни, че контролирането на вечерния час ще става с охрана. По думите му новите центрове най-вероятно ще са стари казарми, но още не е ясно какъв ремонт е необходим и допълни, че в бюджета за 2015 година не са заложени средства за храна, като са необходими пари и за обучение, за преподаватели.