В Южна България ще бъдат изградени два нови центъра

Държавата призна - цари пълен хаос в политиката за бежанците. В Южна България ще бъдат изградени два нови центъра за бежанци. Причината - миграционният натиск продължава да расте. Какви са възможностите да приемем още хора, търсещи закрила?


В центъра във Враждебна живеят близо 350 бежанци и има капацитет за още. Още 6 700 човека към момента обаче са поискали закрила и се търси място за тях. Капацитетът на центровете в страната е за 6000 души, те са запълнени на 63%. Ако бежанците продължават да идват у нас със същите темпове, скоро местата ще се запълнят.


Осем жени, бягащи от войната в Сирия се опитват легално да преминат през граничния пункт "Капъкуле" - "Капитан Андреево". Часове наред обаче ги държат на границата заради неразбиране от страна на българските и турските власти.


„Много е тъжно, че когато реших да го направя по правилния начин, само с надежда, това не помогна. Добре съм, смея се, спасена съм отново. Страхувах се, че ще ни арестуват или нещо такова. Това е единственият избор, който имаме”, разказва една от имигрантките.


След дългите перипетии жените успяват да влязат в страната. Много други обаче избират нелегалния път.


От Агенцията за бежанците обясняват, че проблемите на границата не идват от българска страна. А целта на оградата по границата с Турция била да спре нелегалния трафик на чужденци, а не да затруднява бежанците.


„Последните месеци забелязваме, че миграционния натиск се насочва към КПП-тата”, обяснява председателят на Агенцията за бежанците Никола Казаков.


От Хелзинския комитет обаче смятат, че оградата възпрепятства влизането на хората, които търсят закрила. Според тях още на границата, полицаите трябва да могат да отсеят бежанците от нелегалните емигранти.  


„Тук става въпрос за хора, които бягат, за да спасят живота си, докато нелегалната емиграция е нещо съвсем различно”, казва Илияна Савова от Българския Хелзински комитет.


Веднъж след като преминат успешно в страната, пред бежанците се появява нов проблем – интеграцията. Едва 6 на сто от децата се обучават, затова държавата предлага обучението по български да стане задължително. За такова обучение обаче пари няма. Не са предвидени дори средства за храна в центровете.  


Пари ще се търсят и за двата нови центъра, в които ще се настанят нови 1200 бежанци. Планира се и раздаване на чип карти на всички, живеещи в центровете в страната, за да се отчита ясно кой, кога и къде влиза.


Повече по темата гледайте във видеото.