Според тях държавата трябва да плаща повече пари на бъдещите пенсионери

 

От пенсионните дружества настояват за нова формула, по която да се изплащат пенсиите на хората, родени след 1959 година.

 

Според тях държавата трябва да плаща повече пари на бъдещите пенсионери.  Всички родени след 1959 година ще получават пари и от НОИ и от фондовете. Поради тази причина те получават с 28 % по-малко от НОИ в сравнение с хората родени пред 1959 година. Пенсионните фондове обаче предлагат тази разлика да се смали до 17%.

 

Според финансовия министър Владислав Горанов обаче има шанс като дойде време за пенсия парите, които трупаме във фондовете, да се окажат по-малко от очакваното. И все пак – министърът на финансите не изключи новата идея, но първо пожела да види колко ще струва на бюджета. „Ако цената е платима, не бих имал нищо против”, заяви Горанов. Според финансовия министър право на избор дали да внасяме парите си за втора пенсия в частен фонд или НОИ, трябва да се даде и на хората, които работят при тежки условия на труд, както на хората, родени преди 60-та година.

 

Поредният кръг дебати идва на фона на последните социологически данни, че близо половината от всички, които внасят пари в частен фонд, не знаят и не се интересуват къде се осигуряват. За да получим така нужната ни информация, трябва да си извадим ПИК код от НАП. Процедурата отнема една минута, а след това можем да проверяваме партидите си и от вкъщи. От поредния рунд дебати за пенсионната реформа въпросителните обаче остават прекалено много. И най-вече от кога ще можем да избираме къде да отиват парите ни за втора пенсия.