Той почина при полицейска операция през 2015 година

Правителството най-накрая ще изпълни решението на Европейския съд по правата на човека за смъртта на Ангел Димитров-Чората и ще изплати на близките му 50 000 евро обезщетение. Освен това те ще получат и близо 27 000 лева за направените съдебни разходи.

 

Осъдително решение дойде още през лятото на миналата година и бе заради нарушено право на живот и нарушаване на забраната за нечовешко и унизително отношение. Чората почина по време на полицейска операция на 10 ноември 2005 година, по времето когато настоящият премиер Бойко Борисов беше главен секретар на МВР.

 

Близките му бяха убедени, че той е бил пребит до смърт от полицейски служители. През юни 2011 г. полицаите бяха оправдани от ВКС, който прие, че Димитров е починал в резултат на асфикция. 

 

Според Европейския съд обаче е безспорно, че Димитров е починал, докато е бил изцяло под контрола на петимата полицаи – участници в операцията срещу него. ЕСПЧ заключава, че нараняванията на Димитров са били причинени в резултат на сила, която не е била необходима за неговото задържане. Съдът в Страсбург намира за неефективно по редица причини и вътрешното разследване на МВР по случая.