"ЕК пита за биометричните таблици за продължителността на живота", поясни той

"ЕК пита дали биометричните таблици за продължителността на живота и изплащането на пенсиите за мъже и жени са еднакви. Поради по-голямата продължителност на живота на жените, биометричните таблици предполагат по-дълго изплащане на пенсии при натрупани суми в капиталов фонд, тоест, по-малка месечна пенсия. Ако е така, ЕК би смятала за дискриминация жената да получава по-малко от мъжа, защото животът на жените е по-дълъг".

 

Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в отговор на въпрос дали е получено предупреждение от ЕК заради промените в пенсионните фондове, в което да се казва, че можем да бъдем подложени на наказателна процедура.

 

"Професионалните фондове засега не се обсъждат, с тази промяна в закона те не се решават автоматично. Обсъждането вчера беше за универсалните пенсионни фондове. Не само по вина на фондовете някъде има по-малки вноски, които са внесени, законодателството не е променяно, но ние не можем да не мислим за хората, които получават пенсии по тях", добави Калфин, цитиран от БГНЕС.

 

"Нямам противоречия с фондовете. Те самите нямат интерес да се почне една система, която не е добра за работа", категоричен бе Калфин.