След всеки дъжд пътят до домовете им изчезва – остават само кал и тиня

Защо се налага в 21 век хората сами да правят улици, в квартала, в който живеят? Жителите на габровския квартал „Шенини” са принудени с кирки и лопати да хвърлят чакъл, за да направят път и така да стигнат до домовете си. В квартала живеят близо 400 души, но последната улица, на която живеят 22 семейства, е забравена от институциите.


На една от улиците в габровския квартал „Шенини” няма асфалт, няма канализация, няма и улично осветление. Нощем хората тук се движат с фенери.


„Решихме да си закупим ние лампите, по 50 лв. на лампа струват, купих си две лампи. Едната е тук на ъгъла, другата е по-надолу по пътя. Всички хора от целия квартал ходят с фенери”, обяснява Анелия Рачева.


„Станаха вече едни обстановки в България, тръгваш, не знаеш негри ли ще ти излязат, византийци ли. Aз изпращам моята жена всяка нощ, на три смени работи, аз трябва да си купувам автомат „Калашников”. Знаеш ли какъв ще ти излезе ей там?”, разказва Павел Николов.


Тъй като улици няма, хората са принудени сами да купуват материали и да застилат улицата с чакъл. След всеки дъжд обаче, пътят до домовете им изчезва – остават само кал и тиня.


„Представете си от Общината ми казват – вземете си по два чифта обувки и ходете на работа! Това ли е начинът?! Пътят си го насипваме ние живущите. Закупваме материала с наши средства, ние си го разстиламе. Всяка година по 2-3 пъти купуваме и с количката, лопатката и ходим да търкаме. Децата ми също, разстилат тук с нас!”, добавя Анелия Рачева.


Най-големият проблем за хората е липсата на достъп за линейки и пожарни.


„Детето ми миналата седмица беше болно и много пъти се е случвало, аз не смея да се обадя на линейка, защото те не могат да дойдат дотук, изнасяме детето, увиваме го в одеяла и го носим горе до асфалта на 100 м”, разказва Теменужка Дянкова – жител на кв. „Шенини”.


От Общината ни отговориха, че въпросната улица не попада в границите на квартала и имотите там са със статут на земеделски земи. Хората обаче твърдят, че ще отнесат проблема до Омбудсмана, докато някой най-после вземе мерки.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Кремена Недялкова