От тях ще зависи заплатата им

 

Всички учители и директори под лупа. Те ще  бъдат оценявани за работата си, а по-високата оценка ще им носи и повече пари. 

 

Промяната е записана в  проектозакона за училищното образование, който беше приет на първо четене. 

 

Бояна Шарбанова е класен ръководител на 4 клас в Благоевград. Класът ѝ е с едни от най-добрите резултати в училище. Сега тя минава през проверка на уменията си всяка година. Доброто оценяване влияе и на заплащането ѝ. Сега допълнително се дават 3% от бюджета на училището, което в по-големите учебни заведения означава средно около 600 лева над заплатата. 

 

„Това в крайна сметка не е толкова важно, важно е, че ние учителите възпитаваме бъдещото поколение на тази страна и ако то не е добре възпитано, ако нямаме единна стратегия за възпитание, за какво си говорим, не зная”, заявява Бояна Шарбанова.

 

И ако сега Бояна Шарбанова трябва да доказва уменията си всяка година, с промените това ще става през четири години. 

 

„Заради натовараемостта на учителите сме възприели, че 4-годишният период е подходящ. Трябва да има достатъчно време, в което той да покаже резултати”, смята Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образование. 

 

Четири години според експертите на фондацията „Заедно в час” обаче е твърде дълъг период. Те самите атестират своите учители всеки учебен срок. 

 

Освен успеха на класа, ще се гледа и повишаването на квалификацията на учителите. Тя ще стане задължителна. Притеснението на преподавателите е, че не са равнопоставени, особено тези, които работят в смесени райони. 

 

А вносителите на закона ги успокоиха, че ще се мери реалното качество на работата на учителите.

 

Оценка на учителите ще поставят учениците, родителите, представители на общините, социалните партньори.