Не пропускайте разказите на Даниела Тренчева и Елена Чопакова в „Ничия земя” от 18.00 ч. по Нова

В предаването „Ничия земя” днес по Нова Даниела Тренчева ще разкаже за лудницата, която често наричат „Склад за хора”. 

Години отне на държавата закриването на лудницата в Пастра, станала известна със зловещите мистериозни случаи на самоубийства, наранявания и побои. Пръснаха болните във всички краища на България, а част от тях скътаха наблизо, в Рила, само на няколко километра от манастира. Преди време правозащитни организации нарекоха лудницата „Склад за хора” заради нечовешките условия, при които живееха психичноболните. Сега стаите са по-уредени, общинарите са подобрили храната и грижите. В склада за хора вече се складират преживявания – реални и нереални. 

„В центровете за психичноболни в Рила истината има много имена. Щастието - също. И мечтите си имат имена. Тук не са забравили да мечтаят и да се стремят към свободата в главите си”, разказва Даниела Тренчева.

С втората история в „Ничия земя” Елена Чопакова отвежда към единствения у нас затвор за непълнолетни в Бойчиновци, на 20 км от Монтана. В  този поправителен дом за съдби се попада накрая – когато и родители, и педагози, и съдии, и общество са вдигнали ръце. След много грешки или след само една – фатална. „Може и да не вярвате, но децата могат да убиват, крадат, насилват и измъчват жертвите си. Тогава по-добре не гледайте…,” казва Елена Чопакова. 

Не пропускайте разказите на Даниела Тренчева и Елена Чопакова в предаването „Ничия земя” днес от 18.00 ч. по Нова.