България също се присъедини към каузата „Кралици без белези”

 

Красотата в битка с домашното насилие. Носителки на титлите "Мис" и "Мисис" от цял свят се обединяват в кампанията "Кралици без белези". България също се присъедини към каузата в подкрепа на жените, жертви на насилие.

 

Мисис България 2007 Мариана Маринова получава покана да бъде лице на страната ни в международната инициатива "Кралици без белези". Приема, без да се замисли. Кампанията цели да даде информация и подкрепа на жени, жертви на насилие. Всяка участничка застава пред обектива за една нетрадиционна фотосесия.

 

„Популяризирането на един проблем би могло да даде някакво начало на човек, да повярва в себе си, че може. Много хора не си дават сметка, че седейки така скрит, в черупката си затворен, нищо не правиш”, казва Маринова.

 

Всяка трета жена в ЕС е жертва на насилие - физическо или сексуално. 22% от жените са жертви на своите партньори. У нас домашното насилие все още не е инкриминирано и продължава да е тема табу.

 

След дни влиза в сила нов закон за държавите-членки на ЕС, който осигурява по-добра защита за жертвите на насилие. Според новите правила, ако разполагаш с ограничителна заповед за защита от насилника си, тя ще е валидна във всички държави-членки. Така гражданите ще могат да пътуват и да сменят местожителството си, спокойни за сигурността си.