Инцидентът е станал при извършване на маневри в търговско пристанище Молдова Веке в Румъния

Опасност от замърсяване на Дунав. Кораб със 850 тона торови препарати потъна в румънския участък на реката. Инцидентът станал при маневри в пристанище Молдова Веке. Мястото се намира на около 200 километра от българския участък.

 

От Регионалната инспекция в Монтана казаха, че към момента няма отклонение в качеството на водата на реката. Взети са необходимите превантивни мерки и ако се налага, ще бъдат направени експресни проби. 

Още по темата

 

От МОСВ потвърдиха, че няма опасност от замърсяване, но уточняват, че ако има такова, за да стигне до българския бряг, са необходими около 35 часа след инцидента. Няма информация и колко опасни са тези торове и каква част от тях са попаднали директно в реката. 

 

От агенцията за проучване на река Дунав също смятат, че инцидентът няма да засегне българското поречие.

 

"Разстоянието от нашата граница до мястото на потъването е 200 км, тоест, ако има замърсяване, средно за две денонощия трябва да дойде. Нямам информация какво представлява товара - дали е насипен, дали е в чували, защото ако е в големи чували, най-вероятно той ще ограничи разтварянето на торта и ще намали замърсяването. Колегите от Румъния би трябвало да предприемат мерки за изваждане както на кораба, така и на товара. В този район се образуват доста високи вълни, нехарактерни за река Дунав”, коментира изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път (АППД) Павлин Цонев. 

 

 

Репортер: Биляна Борисова