Депутатите гласуваха на бюджетна комисия намеренията за ратификация на заем за следващите три години

Още по темата

16-те милиарда лева нов дълг са одобрени. Депутатите гласуваха на бюджетна комисия намеренията за ратификация на 16 милиарда за следващите три години.

 

Предложението беше прието с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и „Български демократичен център” и сега ще търси одобрение и в пленарната зала.

 

След споровете около причините да се тегли този дълг, депутатите се скараха и за начина на приемане на предложението. В началото на заседанието от БСП попитаха председателя на комисията Менда Стоянова дали ще зачете гласа на отсъстващия Георги Търновлийски и тя се съгласи.

 

 

Гласовете така обаче станаха равни, което щеше да отхвърли предложението и Стоянова промени решението си с мотива, че  е избързала и Търновалийски засега няма уважителни причини да отсъства и няма как да се зачете гласът му.

 

В същото време стана ясно, че представителите на Външната комисия също са приели предложението. В съобщение на Народното събрание се уточнява още, че Комисията е подкрепила ратификацията с 9 гласа "за", 3 гласа "против" и 5 гласа "въздържал се" и предлага на парламента да приеме на първо четене законопроекта.