Тировете ще плащат не повече от 10 стотинки на километър, поясни министърът

 

"Тол такси сменят винетките. Първоначално новият начин на плащане ще засегне само камионите и тировете, а за леките коли ще бъдат въведени електронни винетки". Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в "Здравей, България", като поясни, че плащането на километър обаче ще обхване всички републикански пътища в страната. 

 

"Знам изчислението във Франция - за магистрала от 600 км един тир плаща средно около 125 евро. За автомобилите цената е по-малка - около 30-40 евро. Нека не забравяме, че тези цени трябва да се уеднаквят спрямо доходите в страната. Така както го виждам е не повече от 10 стотинки на километър. Но, пак казвам, не говорим за леките коли, а за тежкотоварния трафик - за тировете над 3,5 тона", уточни Павлова. 

 

 

По въпроса за санирането на сградите тя съобщи, че вече има сключени договори с банката и с държавата за безвъзмездно финансиране. До половин година първият саниран блок по новата програма ще е налице.

 

"Първите три договора са факт. Това са Варна, Враца и Плевен. Отделно от това има още десет, които буквално днес или утре ще бъдат сключени", уточни министърът, като допълни, че програмата за саниране има много ясни правила и е насочена към всички общини, независимо към коя политическа партия принадлежат кметовете им.    

 

По думите й, БСП прави "кьорфишеци" и използва ситуацията, за да извлече дивиденти и съзнателно заблуждава хората за смисъла на санирането.   

Още по темата

 

В директно включване от Пловдив жителите на първия блок в "Столипиново", подал документи за саниране, изразиха надежда покривът им да бъде поправен, тъй като тече. Павлова поясни, че ремонтът на покривните пространства също влиза в санирането.

 

В квартала тече усилена регистрация на сдружения за участие в кампанията. За много от стопаните на панелки санирането е единствен вариант и занапред да обитават жилищата си. „За улеснение на хората от квартала, от  районното кметство са организирали приемна и дават консултации на място”, обясни кметът на район „Източен” в града Николай Чунчуков. 

 

Павлова беше категорична, че няма да се опаковат конструктивно неукрепени сгради, а целта е да има надеждни жилищни блокове, чийто живот да бъде удължен. Остъклените тераси също ще бъдат санирани и няма да се премахват. 

 

Министърът определи като "политическа истерия" реакцията на Мая Манолова, която минути по-рано в студиото заяви, че 16 млрд. лева нов дълг означава, че всеки български гражданин - от бебе до възрастен - ще дължи по 10 000 лева. 

 

Павлова поясни, че част от парите ще отидат за рефинансиране на стари задължения, а с останалите ще се покриват дефицити, включително и наследените от предишните управляващи.

 

"Мая Манолова и нейното правителство създадоха кризата в банковата система и сега ние трябва да поправяме техните вересии", заяви Павлова, като допълни, че трябва да има не "Горановки", а "Маноловки".