Новият дълг от 16 милиарда разгорещи страстите в държавата

В началото на днешното парламентарно заседание премиерът Бойко Борисов заяви, че ако днес няма решение за новия дълг, ще предостави възможност на други партии да се справят с намирането на 6 милиарда до края на годината.  

Още по темата

 

Ако не приемат дълга, 6 млрд. до края на годината, ако някой ми каже, откъде да ги вземем, понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност. И то още днес. Така, че популизмът има измерения до едно време, от там нататък са плащания”, заяви премиерът.

Той  обвърза новия заем със стартиращото строителство на Северната скоростна тангента в София. Министър-председателят постави като краен срок 8 декември тази година, за да могат по думите му студентите за празника си да пътуват по тангента.

 

Външният дълг стана причина за спорове в парламента. Пречка за 16-те милиарда в момента са АБВ и "Патриотичният фронт", които не са сигурни, че искат да бъде ратифициран заем в такъв размер.

 

 

Цяла сутрин финансовият министър Владислав Горанов опитва да убеди партньорите си, че трябва да дадат своето одобрение. Това обаче едва ли ще даде ефект. Патриотите до последно казват, че в зала ще гласуват "въздържал се". Същото е мнението и на АБВ, въпреки че за тях официално се знае, че са категорично "против". От Реформаторския блок приемат предложението на Горанов, макар и с неохота.