Лидерът на АБВ беше категоричен, че няма да подкрепят заема

"АБВ няма да подкрепи предложението за заем от 16 млрд. лева. Не ме плаши оставката на когото и да е", заяви лидерът на АБВ Георги Първанов, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че основанията за това политическо решение са в няколко посоки.

 

"Имаме много възражения по начина, по който беше осъществено всичко това – за броени дни и часове ни беше сервирано едно предложение, което засяга стратегически въпроси. Ние цяла есен дебатираме програмна декларация, обсъждаме програма за управление, бюджет на страната. Нито веднъж не стана дума за това", обясни лидерът на АБВ.

 

"Не смятам, че това е отношение между партньори в управлението. Станаха твърде много фактите от нашето партньорство – а партньорство с ГЕРБ, не знам дали вече да не го поставя в кавички, с ГЕРБ", заяви ощ Първанов, припомняйки, че социалният министър Ивайло Калфин е разбрал последен за пенсионните промени.

 

Лидерът на АБВ обясни, че по време на срещата между парламентарната група и Владислав Горанов не са били спестени въпросите за това как ще се разпределят парите от заема

 

Запитан дали все пак съществува хипотеза и вариант АБВ да размислят, Първанов отвърна, че такава хипотеза е била възможна при изтегляне на законопроекта и стартиране на обмислен разговор.

 

"За мен най-доброто решение беше да се направи нов договор и след сериозен публичен дебат да се заложат нови параметри", каза Георги Първанов.