Инициатор е 61-годишният строител от Ахелой Милчо Томов

Триметров бронзов бюст-паметник на Васил Левски ще бъде открит в Чикаго. Инициатор е  61-годишният строител  от Ахелой Милчо Томов, който казва, че е родственик  на сподвижника на Васил Левски от Габровския революционен комитет Петър Аладжата.  

 

Фондация “Ние, българите по света” поръчват изработката на паметника с лика на Апостола за българската имигрантска общност в Чикаго. Скулптурата е дело на младите художници Христо Георгиев от Поморие и Милен Каменов от Враца. Това ще е вторият паметник на Левски в САЩ. Другият се намира до българското посолство във Вашингтон.

 

В  Чикаго образът на Апостола вече ще бъде на две места в града. В самия край на декември миналата година в предградието Дес Плейнс бе поставена паметна плоча на  Апостола. Тя се намира в двора на българския православен храм “Света София”. Идеята и реализацията са дело на Клуба на привържениците на ЦСКА -“ Чикаго Редс” и патриотичен мотоклуб  “Хайдути”. Плочата с образа на Васил Левски и с надпис “Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само себе си” е изработена и доставена също  от България .