Всеки, който гласува "за" този дълг, е предател към бъдещето на България, допълни той

 

"Това, което прави правителството в момента е, че иска лиценз да убива", заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от БСП Георги Кадиев във връзка с новия външен дълг от 16 млрд. лева

 

"Всеки, който гласува "за" този дълг е предател към бъдещето на България. Тук Патриотите трябва да помислят много добре дали искат да бъдат купени или не, защото това се случва в момента. Нека видим дали ПФ няма да си обърнат вота до другата седмица, същото важи и за АБВ. Вчера чух от Валери Симеонов, че финансовият министър е дошъл да обясни за 15 минути, че трябва да изтеглим 16 млрд. лева дълг. Това прави по минута на милиард”, каза Кадиев.

 

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев заяви, че намекът на премиера Борисов за оставка не може да бъде определян като "театър", тъй като той достатъчно добре се е аргументирал за решението. Той отказа да коментира дали наистина министър-председателят ще напусне поста си при евентуален отказ да бъде изтеглен новия външен дълг.

 

"Ратифицирането на този договор е необходимо, за да може държавата да продължи да функционира. Бюджетната дейност не може да бъде хоби и се учудвам на интерпретациите, които се правят в тази връзка", допълни той. Главчев заяви, че разговори с парламентарните групи през последната вечер не са водени. 

 

"Три фактора показват, че управляващите са гузни - отказаха на опозицията да удължи времето за дебат, Бойко Борисов отказа да влезе в пленарната зала и отказаха дебатът да бъде предаван директно по телевизията. Най-страшният отговор, който Горанов даде вчера, беше на въпрос как ще бъде разпределен заемът. Той каза, че ще бъде обсъдено "когато му дойде времето", заяви от своя страна независимият депутат Велизар Енчев.

 

Той изрази мнение, че Владислав Горанов не е имал мандат да подписва споразумения с банките и да предлага сега Народното събрание да узаконява неговите договори, което е нарушение на Конституцията и законите на страната.

 

"Прокурорите обискират банка HSBC заради пране на пари, а ние сключваме точно с нея споразумение”, каза независимият депутат. Енчев припомни, че взетият 1 милиард евро дълг от Орешарски бе обявен за престъпление, а сега се искат 8 милиарда евро от същите хора, които го обвиняваха преди година.

 

"Няма промяна на становището на Патриотичния фронт. Темата беше дискутирана във вторник вечер. Ние установихме, че сме в състояние на пълна неинформираност относно намеренията за този кредит”, категоричен бе Искрен Веселинов.

 

"Ако се стигне до гласуване, всички от групата ще гласуваме с "въздържал се", допълни той.

 

Енчев каза от своя страна, че според него Патриотичният фронт играят театър с отказа си да подкрепят идеята.

 

"Като стане въпрос за гласуване, ПФ винаги ще подкрепят решенията на ГЕРБ и Реформаторския блок", допълни той.