Министърът на регионалното развитие успокои, че пари ще има за всички

 

Поредният политически скандал бе разпален от безплатното саниране. Управляващи и опозиция влязоха в сблъсък за плюсовете и минусите на мярката за спасяване на панелките.

 

Опозицията за пореден път разкритикува критериите, по които ще се санират сградите. „Тези, които са на минимална работна заплата, питат защо трябва да санират апартаментите на човека отсреща, който кара мерцедес и държи магазин”, коментира Мая Манолова от БСП-Лява България.

Още по темата

 

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обаче успокои, че пари ще има за всички. 3 милиона българи щели да се възползват от безплатното саниране, но с приоритет са най-големите и най-старите блокове.

 

 „Избрахме сградите да са с минимум 36 апартамента,  за да може да се даде шанс на най-големите сгради, които са най-тежко засегнати и най-трудно може да се сдружат хората”, обясни регионалният министър.  Лиляна Павлова обясни, че в сегашния етап от кампанията ще бъдат санирани 40% от всички панелки.

 

От догодина шансът щял да е равен. Опозицията обаче има и други подозрения. „Очевидно вие имате други мотиви, които криете зад мнимата благотворителност и  те най-вероятно са свързани с предстоящите местни избори”, заяви Мая Манолова, обръщайки се към регионалният министър.

 

 „Това, че има избори, не е причина една година да тънем в бездейно съзерцание. Има ден за размисъл, не година за размисъл”, коментира от своя страна вицепремиерът, отговарящ за  европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

 

Методите на класирането на одобрените блокове дори родиха виц: 

 

Стоят Лиляна Павлова и Бойко Борисов между 4 блока. Приключват с обясненията и един човек пита - само не разбрах от кой блок ще почнете. Е, нищо не си разбрал, казал Бойко.  Естествено, че с Реформаторския блок.

 

„Да се вдига политическа истерия по едно безспорно добро решение е също толкова тъпо, колкото да се разказват тъпи вицове”, коментира Томислав Дончев.