Над 14 на сто от бюджета е социални помощи, обясни Божидар Данев от БСК

 

 

„За мен е страховита изненада как тази тема се наложи в публиката”. Така финансистът Емил Хърсев коментира темата с новия заем, който ще вземе държавата.

 

В предаването „Здравей, България” Хърсев заяви, че изобщо не разбира защо се дискутира тази тема.

 

„Това е един технически акт на Народното събрание за ратификация на един договор за обслужване на задлъжнялостта, която България тъй или иначе я има. Пренесохме проблема”, заяви финансистът. 

Още по темата

 

Според него темата е трябвало да бъде дискутирана, когато е приеман държавния бюджет

 

„България трябва да преструктурира досегашните си дългове. Това е задачата на финансовия министър – да намери евтини пари. Те могат в момента да се намерят на международните пазари”, допълни Божидар Данев от Българската стопанска камара. 

 

Според него останалите средства, които трябва да покрият бюджетния дефицит, са поради популизма на политиците, които непрекъснато искат да се налива в социални помощи, а не в подходящи мерки, за да създадат работни места. 

 

„Проблемът е защо политиците искат толкова висок бюджетен дефицит, а не направят реформите, които да го намалят. Защото искат да създават електорат”, заяви Данев. 

 

Емил Хърсев коментира, че хора, които сега вдигат шум около заема, са именно тези, които при гласуването на бюджета са искали повече социалните разходи.

 

„Над 14 на сто от бюджета е социални помощи, каква страна сме?”, запита се Божидар Данев.  

 

Според него трябва да се тръгне от реформирането на системи като например БДЖ или енергетиката.

 

Повече гледайте във видеото!