На 5 март ще се реши кой вариант да бъде приет

Трети час продължи срещата между недоволните тютюнопроизводители и ръководството на Министерството на земеделието. От бранша заплашиха с национален протест в петък заради неравномерното, по думите им, разпределяне на субсидиите.

 

Ябълката на раздора са 107 милиона лева държавна субсидия, която трябва да отиде за подпомагане на производството на тютюн, или по-точно разпределението им. Тази година държавата реши да подпомогне дребните производители, тези, които произвеждат до 2 тона тютюн.

 

„Обсъдихме нови предложения по отношение на начина на разпределение на средствата за тютюнопроизводството, както и нови условия, които няма да могат да се приложат тази година, но знаем в каква посока да вървим, за да е по-справедливо подпомагането”, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева

 

Тя беше категорична, че най-уязвими са малките производители и политиката трябва да е с акцент именно към тях. „Работим за подобряване на варианта за подкрепа. Получиха се четири предложения. До четвъртък тези предложения ще бъдат разработени и ще бъдат изпратени на всички, присъствали на днешната среща. А на 5 март ще решим кой от предложените варианти ще бъде приет”, допълни още Танева.

 

Повече по темата гледайте във видеото.