Акцията се организира от "Атака"

 

Двоен протест срещу дълга и скандали в парламента. Това се очаква по повод намерението на управляващите да одобрят бъдещия заем в размер до 16 милиарда лева.

 

Спорната ратификация влиза в пленарната зала като първа точка от дневния ред на депутатите. Дали ще я одобрят зависи от окончателното разпределение на силите, което до късно снощи остана неясно. 

Още по темата

 

А докато вътре депутатите спорят, отвън техни колеги организират протест срещу новия заем – БСП и „Атака” свикват отделни митинги, на които се очаква отново да издигнат лозунги за оставката на финансовия министър Владислав Горанов.

 

Първите протестиращи се събраха пред парламента още в 8.00 часа. Пикап докара байраци и различни лозунги. Идеята е шествието да тръгне от площада пред Народното събрание и да продължи до Министерски съвет. Очаква се да бъдат издигнати призиви за оставка на правителството.

 

От „Атака” остават категорично против тегленето на заема от 16 милиарда лева за следващите три години. Националистите са убедени, че част от тези пари ще бъдат използвани за военни цели

 

Симпатизанти на „Атака” вече се събират пред парламента, но засега няма някакво внушително множество. Настроението на националистите е доста празнично. Протестиращите са си донесли и телевизор, на който предават изявите на своите парламентаристи, които са в Народното събрание.

 

Митингът на „Атака” ще прерасне в шествие, което ще продължи към Министерски съвет. Там националистите обещават да разпънат 6-метров транспарант с протест срещу новия заем, който депутатите ще дебатират и гласуват днес. От Центъра за градска мобилност вдига всички автомобили, които са паркирали в района на парламента.