Траурни шествия в цяла Русия

 

Москва е в шок. Ден след убийството на опозиционния лидер Борис Немцов, хората казват, че ги е страх. Руската столица се готви за траурно шествие. А следствието работи по поне 5 версии за разстрела на Немцов.


Мерките за сигурност за сериозни, тъй като разрешението е за около 50 000 участници, но е

Още по темата

възможно броят им да бъде и два пъти по-голям. Очаква се шествието да потегли в 14 часа българско време по трасе, дълго около 2 км. То ще премине и по моста, на който беше убит Немцов. 


Междувременно продължават спекулациите около мотивите за убийството на Борис Немцов. Руското следствие обяви, че работи по няколко версии, които варират от ислямски екстремизъм до провокация с цел политическа дестабилизация в Русия, като се мине и през украинския конфликт и отмъщение на лична основа. Независимият руски политически анализатор Константин фон Егерт смята, че с убийството на Борис Немцов конфликтът в Украйна е стигнал вече до Москва. Смъртта му, според него, е резултат на специфичната атмосфера, която цари в Русия. 

 

"Борис Немцов стана жертва на особената атмосфера в руското общество, където да си критик на властта е почти равнозначно да си престъпник, където насилието е най-добрият начин за решаването на проблеми и където обществото възприема себе си като обсадена крепост", коментира фон Егерт.

 

Само два часа преди да бъде убит, Немцов е дал интервю в радио "Ехото на Москва". Разпространен беше видеозапис, на който опозиционерът седи пред микрофон преди интервюто. В московското студио на радиото той е говорил за насрочения за неделя марш на опозицията.