Прокремълски сайт разпространи нови кадри от камери, на които се вижда колата на убийците

 

Вече няколко часа стотици хора отдават последна почит пред тленните останки на убития руски опозиционер Борис Немцов. Ковчегът му е изложен за поклонение в московския център "Сахаров", а погребението е насрочено за 14.30 ч. на едно от престижните гробища в западната част на столицата. Там беше погребана и убитата през 2006 година Анна Политковская.

Още по темата

 

Поклонението протича при засилени мерки за сигурност. Руското правителство беше представено от вицепремиера Сергей Приходко. Оставен беше и траурен венец от името на самия премиер Дмитрий Медведев. На няколко европейски политици беше отказан достъп до поклонението. 

 

Председателят на Горната камара на полския парламент не получи виза заради наложените от Москва санкции на европейски представители. Евродепутат от Латвия беше върнат обратно, след като пристигна на летището в руската столица. Опозиционният лидер Алексей Навални, който излежава 15-дневна присъда в затвор, също получи отказ да присъства на поклонението. 

 

Паметта на Борис Немцов обаче ще почетат посланиците на 28-те страни от Европейския съюз. Междувременно приятелката на Немцов - украинката Анна Дурицкая, която е основен свидетел по делото за убийството, се е прибрала в тази нощ в Киев, след като е получила разрешение от руските власти. Майка ѝ даде и първото си интервю пред украинска телевизия.

 

Засега няма напредък в разследването на убийството на Борис Немцов. Прокремълският сайт LifeNews разпространи нови кадри от камери, на които според медията се вижда колата на извършителите. На този етап няма арестувани. Следователите работят по няколко версии, като се започне от ислямска връзка и се стигне до опит за дестабилизиране на страната, преминавайки през конфликт на лична основа.