Предлагат три тарифи за битовия ток

 

По-скъп ток в пиковите часове на деня предвиждат нови законови промени. Става въпрос за периодите сутрин и привечер. Тази тенденция важи с еднаква сила и за делничните, и за почивните дни. 

Още по темата

 

В най-натоварените моменти използваме над 50% повече ток. Предлаганите промени в Закона за енергийната ефективност ще позволят по-равномерно разпределянето на натоварването - нещо, което ще облекчи и системата като цяло, а може би и нас потребителите.

 

Три различни тарифи за битовата електроенергия - това е една от алтернативите за стимулиране на потреблението в по-ненатоварените часове. Както и сега, много от нас ползват по-ниските нощни тарифи.

 

Работещите ще продължат да перат, готвят и чистят, когато остане време за това. С други думи - в натоварените часове. По-скъп битов ток в пиков час е възможна и честа практика в някои европейски държави с либерален енергиен пазар.

 

Ще възникне обаче въпросът какво се случва, ако използваме повече ток, отколкото предвижда избраният план. Специалистите съветват да компенсираме с по-икономични уреди – изпитана и доказана формула за по-ниски сметки.

 

За да заработи една такава система, със сигурност ще се наложи и подмяна на електромерите, така че да може да се засича потреблението в различните часови пояси.