Институциите не се интересуват от съдбата й

 

Пореден случай на паметник на културата, който тъне в разруха. Нито една институция обаче не се интересува от съдбата на царската гара близо до двореца "Врана" край София. 

 

"Българското външно министерство на колела". Така наричат в началото на 20 век царският влак. До "Врана" - любимият дворец на цар Фердинанд, се пътувало с теснолинейка, която тръгвала от Казичене. Малка гара в приказен бароков стил. 


"Тя е уникална за България. Направена е да обслужва изцяло царската фамилия. Тук са слизали много короновани глави! Всички величия до 45-година. Джордж V, личности, свързани с Райха- дори външният министър на Хитлер", разказва кметът на Казичене Антон Владимиров


Наследникът на Фердинанд Борис III прави българските железници едни от най-модерните в Европа. Дори лично е управлявал царският влак. От тази гара през 1946 г. малкият Симеон заминава със семейството си в изгнание. Оттогава до днес гарата тъне в мизерия.
През 2008 г. железниците за малко да съборят сградата. Кметството обаче се намесва, като я обявява за паметник на културата.


Всички отговорни институции спят непробуден сън. А държавата е абдикирала от историческото си наследство.