Адвокатите на банкера ще обжалват решението

Висшият съд в Белград е взел решение, че има основания издирваният от Интерпол банкер Цветан Василев да бъде екстрадиран в България, предаде БНР.

 

Решението на съда обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано. 

 

Очаква се решение от страна на Апелативния съд в сръбската столица, пред който адвокатите на банкера са внесли жалба, с която са обжалвали решението на Белградския висш съд.

 

Почти половин година вложителите в КТБ нямаха достъп до парите си, като едва на 4-ти декември 2014 г. започна изплащането на гарантираните суми на вложителите. До производство по несъстоятелност на банката се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза й. Бе обявено, че отрицателният капитал на КТБ е над 3,7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания.

 

Кризата с КТБ е първата по рода си след въвеждането на валутния борд в България през 1997 г. В началото на януари по искане на Върховната касационна прокуратура хамали и служители на прокуратурата изнесоха колекция скъпи картини и културни ценности на Цветан Василев от централата на КТБ на площад "Гарибалди". Изземването на скъпите предмети продължи няколко дни.

 

Вчера 43-тото Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009 - 2014 година.