105 инцидента с газови уреди от началото на отоплителния сезон

105 инцидента с газови уреди са станали от началото на отоплителния сезон. Това съобщиха за Нова от „Пожарна безопасност и защита на населението“. Работна група от няколко институции подготвя солени глоби за нерегламентирано пълнене на туристически бутилки. Освен за газстанциите, за първи път санкции се предвиждат и за клиентите, които нарушават закона.

 

Секунди невнимание водят до катастрофи. Взривът на битова газова бутилка е способен да избие панелни стени, да изпепели цял апартамент, заедно с хората в него.

 

Преките пострадали рядко имат шанса да разказват след това. Славка осъзнава рисковете, но от седем години ползва битова газ. Бобът на котлона кипва по-бързо, а пък сметката е по-поносима. За бутилката се грижат децата. Славка няма представа дали за тези седем години тя е минала преглед.

 

Дефектен винтил. Една от най-честите причини за взрив. Тази бутилка има точно такъв проблем. Можем да чуем как свисти газът. Ако го забравим в затворено помещение, започва да тиктака една страшна бомба. И при първата искра всичко наоколо става на пепел.

 

Вкъщи понякога сме небрежни към монтажа на бутилките и маркучите към газовите уреди.

 

През 2014 година инцидентите с уреди на пропан-бутан са били 239. От началото на отоплителния сезон те са 105 с 33 пострадали.

 

Готвените нови глоби ще атакуват най-честото нарушение. Масова практика е туристическите бутилки да се зареждат незаконно на газстанции. Глобата за газстанцията в такива случаи ще скочи до 10 хиляди лева.

 

Освен това газовите бутилки ще трябва да преминават преглед не веднъж на 8 години, както е в момента, а всяка година.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.