Градът остава непристъпен зад планински път и гориста местност

 

Пети ден живот под снега. Хиляди българи продължават да се борят с бедствието. Ардино е вече пети ден абсолютно недостъпен - затрупан под метри сняг и без връзка със света. Градът остава непристъпен зад планински път и гориста местност. Опити да се стигне до него се правят от две посоки.

 

Съдбата на 800 души от петък вечер беше неясна. Връзка с хората в 12 села нямаше. Път – също. Хората там бяха изолирани от 4 дни, без хляб и вода. Селото изглежда пусто, но къщите са пълни с хора. Техниката пристига точно навреме. Снегът ги затрупал толкова бързо, че почти не разбрали как.

 

През тези 4 дни на изолация си помагали едни на други, като верига. Семейство от едната къща помагали на семейство от съседната, те на – на съседната и така до най-недостъпните места. 500 метра изминават за час.

 

Някои от къщите имат и агрегати, пускали за по час-два, колкото да чуят по радиото какво става с останалата част от света и предавали информацията на съседите. Няколко километра по-надолу, миньорите от рудниците в Мадан също са в неведение – докога ще са без работа. Мините са напълно наводнени, а хората са пуснати в отпуск. Не знаят платен ли е или не. Но ще е поне месец.

 

Болните хора в хосписа в Мадан разчитат на топлина от време навреме. Спасяват ги с газови печки, които обаче не стигат. Тежкият мокър сняг чупи греблата на багерите. А селата, до които все още няма достъп, са поне 6. Тези, до които днес техниката проби, ще имат път само пеша -през преспите.