Някои от жителите в родопските села рискуват живота си, за да стигнат до цивилизацията

 

Пети ден живот под снега. Хиляди българи продължават да се борят с бедствието. Най-тежко остава положението в Смолян, където пътищата към селата се разчистват с военни машини. ЕРП-тата съобщават, че близо 76 000 души са без ток. 

 

Сложна остава обстановката в КърджалиАрдино вече пети ден е абсолютно недостъпен - затрупан под метри сняг и без връзка със света. Градът остава непристъпен зад планински път и гориста местност. Опити да се стигне до него се правят от две посоки.

 

Репортерът на Нова Николай Василковски следи от центъра на събитията бедствието. "С колегите видяхме най-страшното - мъките на всички хора, които са блокирани. Видяхме как покрай нас изнесоха тялото на починал човек, който бил изкопан от дома му", разказва той. 

 

5 дни без връзка със света. Надеждата, че някой ще го изрови от белия кошмар се изчерпва. Така Севдалин поема риск за живота си и тръгва сам към най-близката цивилизация. Срещаме го в село Бойно. Оцелял, за да разкаже своите премеждия.

 

„Ако щеш и ски да имаш, джипове, не можем да се измъкнем. В такава ситуация се чувствам абсолютно изоставен от държавата. Няма кой да ни помогне там”, казва той.

 

Севдалин е пробил пелената от нападали дървета с помощта на селскостопански ножици. Преодолял е 3-метрови преспи, където и най-тежката техника би затънала.

 

Село Велишане, откъдето идва Севдалин, е на няколко километра от шосето за Ардино. Някои от махалите са проходими. Други обаче тънат в забрава.

 

„Всеки чака помощ от местната власт. Но в един момент си стоиш на бюрото в кметството и не можеш с нищо да помогнеш. Само за минута племенникът ми е успял да се спаси под рушащата се сграда. Господ да ни е на помощ”, каза кметът на селото Севим Салиф.

 

Малко надолу на Запад по Ардинското шосе снегът е още по-дълбок. В махалите около село Чубрика в капан са десетки възрастни хора. Ток няма. Батериите на телефоните отдавна са издъхнали. Затова жителите на Чубрика заредиха телефоните си в колите на Нова телевизия. А всяка минута без телефон е риск да изпаднеш в беда и да няма кой да ти помогне.