Хиляди българи продължават да се борят с бедствието

 

Още по темата

Пети ден живот под снега. Хиляди българи продължават да се борят с бедствието. Най-тежко остава положението в Смолян, където пътищата към селата се разчистват с военни машини. ЕРП-тата съобщават, че близо 76 000 души са без ток. 

 

Сложна остава обстановката в Кърджали. Ардино вече пети ден е абсолютно недостъпен - затрупан под метри сняг и без връзка със света. Градът остава непристъпен зад планински път и гориста местност. Опити да се стигне до него се правят от две посоки.

 

Снегът създава сериозни проблеми и в Хасково. Бедствено е положението в Минерални бани и в част от Ивайловград. Обстановката в Гълъбово постепенно се нормализира. Градът и 11 населени места в района продължават да получават ток аварийно от "Мини Марица Изток", заради наводнена подстанция. Добри новини от Велинград, където днес токът беше пуснат.

 

Пети ден и в София почти не е спирало да вали. Тази сутрин столицата отново осъмна под снежна блокада. Над 100 снегорина се включиха в битката със зимата. Всички големи улици и булеварди са изчистени. По-трудно остава придвижването в по-малките улици в кварталите. Цената на снегопочистването пък е около 1 милион лева на ден.

 

След снега идва и нова опасност. С топенето десетки населени места са изправени пред опасността от наводнения. Особено тежко е положението в Ямбол и Елхово, където река Тунджа вече няколко дни не е падала под критичното си ниво от 4 метра.

 

Река Скът пък отново стресна хората в Мизия. От мостовете над реката наводняваните жители на града притеснени наблюдават покачването на нивото вече цяло денонощие. Подпочвени води вече избиват в приземните етажи и мазетата.

 

А на този фон - спекуланти вече печелят на гърба на страдащите. За четири дни цените на най-дефицитните стоки в бедстващите райони скочиха 4 пъти. А в някои заведения беше въведена нова тарифа - 1 лев за зареждане на телефон.

 

Снежното бедствие стана повод и за политически престрелки. Опозицията обвини управляващите, че не са се справили със ситуацията.

 

Снегът затруднява и комуникациите. И в момента близо 150 000 българи са без телефонна връзка със света заради стихията. Данните са на Комисията за регулиране на съобщенията.

 

Новините за времето са малко по-оптимистични. Утре ще е почти без валежи. През следващите дни до края на седмицата отново ще има превалявания, но ще са предимно слаби и предимно от дъжд. В началото на новата седмица ще е без валежи, но това ще е за няколко дни, след това отново ще има превалявания, но не се очакват такива обилни количества. Температурите през новата седмица ще бъдат малко по-високи, ще има снеготопене, но то ще бъде постепенно.